Wat zegt de wet? Wij vroegen het aan politieagente Sandy.
Vorige week konden jullie het moedige verhaal lezen van mama Nathalie die haar baby vergat in de wagen.
Deze menselijke fout had desastreuze gevolgen die zowel moeder als kind voor de rest van hun leven met zich zullen mee dragen.
Deze week kunnen jullie in deze blog lezen waarom een kind in de wagen laten levensgevaarlijk kan zijn.
Politieagente Sandy leert ons wat de wet zegt over minderjarigen alleen laten in de wagen en wat je plicht is als burger als je een kind in nood ziet.
Levensgevaarlijk
Uit een officieel onderzoek van de Dr Andrew stichtingen, Universiteit van Georgia, American Meteorological Society, 2010 DOI: 10.1175/2010BAMS2912.1 – is een waarschuwingstabel opgesteld die de temperaturen weergeven in een auto op warme dagen. Bij zwoel weer en een zeer donkere auto kan de temperatuur nog sneller oplopen en zal er dus eerder gevaar dreigen. Merk op dat de temperatuur in de wagen ontzettend snel stijgt.
Baby’s en kinderen lopen extra veel gevaar: we leggen uit waarom
- Kleine kinderen hebben een relatief klein (huid)oppervlak ten opzichte van het lichaam en kunnen de warmte dus slecht compenseren. In de auto wordt het zweten sterk verhinderd door de autostoel en de kleding. Een lichaam dat niet kan transpireren geraakt ontzettend snel overhit.
- In het interieur van een voertuig, is geen de luchtbeweging aanwezig. Het lichaam verhit drie keer sneller dan bij gelijke temperatuur in de buitenlucht.
- Door de warmte gaan de poriën open en gaat het kind transpireren. Hierdoor heeft het kind vocht en meer zuurstof nodig omdat het bloed dikker wordt, moet het hart, harder werken. Zonder vocht en zuurstof zal de lichaamstemperatuur stijgen en overhit raken. Bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 42 graden werken de lichaamsfuncties niet meer. De organen worden niet meer van zuurstof voorzien en de functies vallen uit en het hart valt stil.
Deze informatie leert ons dat tijdens de zomermaanden zelfs 5 minuten in de wagen dodelijk kunnen zijn. Een kind alleen in de wagen is bijgevolg altijd een kind in nood.
Wat zegt de wet nu eigenlijk over minderjarigen en dieren alleen in de wagen laten?
Sandy: “In deze situatie zegt de wet dat er een mogelijkheid is om een proces verbaal op te make inzake verontrustende opvoedingssituatie en/ of achterlaten van een kind in behoeftige toestand. Op basis van dit proces verbaal kan het parket een maatschappelijk onderzoek opleggen.
Ook voor dieren kan er een proces verbaal opgesteld worden voor verwaarlozing of mishandeling.
Het parket heeft steeds onafhankelijk de keuze om te vervolgen of te seponeren, dit hangt af van de ernst van de situatie.
Als het kind in kwestie gekwetst raakt of sterft, worden andere feiten weerhouden zoals onopzettelijk doden of onopzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel al dan niet met de dood tot gevolg.”
Ik zie een kind of hond alleen in de wagen. Wat moet ik doen?
Sandy: “Als burger is het in eerste instantie belangrijk om onmiddellijk de hulpdiensten te verwittigen via het noodnummer. Beschrijf nauwkeurig de situatie en de toestand van het kind. Het lijkt mij best dat je dan telefonisch meteen de stelt of je een manier mag zoeken om het kind uit de auto te halen, desnoods met schade. Let wel dat de eigenaar van het voertuig de schade van jou kan proberen terug te vorderen.”
Wat als ik denk ‘iedereen zijn opvoeding’ en ‘het zijn mijn zaken niet’ en ik wandel gewoon voorbij?
Sandy: “Als je niets doet en dit kan aangetoond worden, kan je vervolgd worden voor schuldig verzuim, hetwelk een verdubbeling van straf heeft als het over een minderjarige gaat.”
Ons advies
- Blijf rustig en bel het noodnummer 112.
- Schets zo nauwkeurig mogelijk de situatie.
- Probeer contact te maken met het kind en evalueer zijn/haar gezondheidstoestand. Jouw observaties en bevindingen kan je best zo accuraat mogelijk doorgeven aan de hulpverleners aan de andere kant van de lijn.
- Zijn er omstaanders? Deze mensen kunnen best op zoek gaan naar de ouders.
- Twijfel je aan het welzijn van het kind? Vraag dan aan de hulpdiensten of je een manier mag zoeken om het kind uit de wagen te bevrijden. Vertrouw op hun deskundig advies.
- In geval van reanimatie: blijf rustig, volg nauwgezet de instructies die je worden doorgegeven aan de telefoon, vraag hulp aan omstaanders.
- Als de ouders er aan komen ga dan niet over tot beschuldigingen, verwensingen of (verbale) agressiviteit. Dit helpt de situatie niet. Je kent hun verhaal niet, het kan om een beoordelingsfout gaan want niet iedereen beschikt over de juiste informatie. We zijn allemaal mensen die fouten maken. Wees mild.