Taboe doorbroken: ouders samen slapen met hun kinderen, kweken verwende nestjes en hebben totaal geen seks meer. Of toch niet?
Onze experten Tine Crikemans en Fleur Schenk van vroedvrouwenpraktijk Fleurentine aan het woord.
Feit of fabel: eens je ze mee in bed neemt krijg je ze er niet meer uit?
We geloven eerlijk gezegd niet zo in een zwart-wit verhaal bij slapen. Je ziet het vaak al bij jonge baby’s. Je hebt baby’s die overal rust vinden en in slaap vallen. En anderen hebben dan weer heel wat hulp nodig om die rust te vinden. Als je die laatste dan mee in je bed neemt om ze die rust te kunnen geven, wat is er dan uiteindelijke oorzaak en gevolg?
En je pubers gaan echt wel op hun eigen kamer willen slapen.
De eerste maanden is het vooral belangrijk om naar de basisbehoeftes van de je baby te kijken. Belangrijke basisbehoeften zijn liefde en veiligheid bieden. En dat kun je het beste doen door in de nabijheid van je baby te zijn. Later zijn die basisbehoeften nog even belangrijk maar kan je kindje beter zijn of haar noden aangeven en kennen ouders hun kinderen beter om te weten wat ze nodig hebben. Het is belangrijk om daar ook op te vertrouwen, als ouder ken jij je kindje het beste
Feit of fabel: Bye bye seksleven met kinderen in bed of toch niet?
Wie zegt dat je enkel seks in je bed kan hebben?
En wist je al dat er over seks evenveel wordt gelogen als over kinderen die doorslapen? Bij ons durven ouders toegeven dat het toch niet zo lukt met dat doorslapen zoals ze zich voorstelden en dat samenslapen ook niet altijd even makkelijk is.
We hoeven geen geleerdere te zijn om de som te maken rond slapen en seksleven. Slecht slapen heeft sowieso een impact op je seksleven. En het maakt dan niet zozeer uit waar je kind dan slecht slaapt. Kinderen kunnen in je bed, naast je bed, in hun eigen bed of waar dan ook liggen. Eens ze slapen is er heel veel mogelijk. Dus wees inventief en doe eens gek. Misschien zorgt het wel voor een hernieuwde spanning in je seksleven?
Feit of fabel: met ouders in bed slapen is gevaarlijk?
De Amerikaanse professor James J. McKenna deed heel wat interessante onderzoeken over hoe we ons gedragen wanneer we samen slapen met een baby. De resultaten van die studies zijn prachtig. Als ouder ga je instinctief in een beschermde houding liggen bij je baby. Onbewust bescherm je de baby tegen mogelijke “gevaren”. Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden om samen slapen op een echt veilige manier te doen. Wil je daar graag info over bespreek dit dan zeker met je vroedvrouw. Bekijk ook zeker dit filmpje van professor James J. McKenna:
Feit of fabel: kinderen mee in bed is pure verwennerij?
Verwennerij of gewoon samen genieten? Niet iedereen vindt het fijn om samen te slapen en dat is ook prima. Het belangrijkste is dat je als gezin een manier vindt om tot een goede nachtrust te komen. Wij bespreken dit vaak wanneer de baby een paar maanden oud is en de twijfels over slaap beginnen. We gaan in gesprek met de ouders, tasten dan af wat hun eigen wensen en verwachtingen zijn. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar een manier die voor elk individueel gezin werkt. Moesten we de gouden oplossing hebben voor iedereen dan waren we intussen stinkend rijk geweest!
We proberen steeds om een kader te geven over de evolutie van slaappatronen bij kinderen en dan te kijken wat bij welke leeftijd een realistische verwachting is. Zo komen we samen met de ouders tot oplossingen die het haalbaar maken voor het hele gezin. En helaas is het niet altijd zo dat een baby plots alle nachten gaat doorslapen.
Feit of fabel: kinderen moeten zo snel mogelijk door slapen, en liefst in hun eigen bed.
“Slaapt hij al door” is zowat de meest gestelde vraag in de omgeving van jonge ouders. En die vraag wordt vaak al na enkele weken gesteld. Daardoor krijgen jonge ouders het gevoel dat ze pas geslaagd zijn in hun rol als ze positief op die vraag kunnen antwoorden.
Intussen gaan onze eigen kinderen naar school en horen we bijna dagelijks ouders van peuters en kleuters even tegen een juf zeggen dat hun kind een slechte nacht heeft gehad en ze weer x aantal keren uit bed zijn geweest. En dat zijn zowel kinderen die mee in bed slapen of geslapen hebben als kinderen die een slaaptraining kregen om in hun eigen bedje te leren slapen.
‘s Nachts wakker worden is normaal
Het is dus erg normaal en veelvoorkomend dat kleine kinderen nog wakker worden ‘s nachts. De oorzaken veranderen mee met de leeftijd. In elke leeftijdsfase heb je typische momenten van slecht slapen. En heb je een heerlijke slaper, geniet er dan van en wees mild voor ouders met onderbroken nachten.
Hoe organiseren jullie het slapen? Slaapt jullie baby bij jullie op de kamer, mee in jullie bed of slaapt hij of zij in een eigen kamer? Op welke leeftijd verhuisde jullie kleine schat naar een eigen kamer of liggen jullie nog steeds gezellig samen? Laat het ons weten in de comments.