Wat kan je doen om je baby te beschermen tegen deze hittegolf?
door mama Annelies
25 06 2019
Het kwik stijgt naar ongeziene temperaturen deze week. Met deze tips kunnen jullie het hoofd iets koeler houden.
Ochtendwandeling met je baby
Trek er met je baby op uit in de ochtend. De temperatuur valt meestal nog goed mee in de ochtend dus dat is het moment om een frisse neus te halen én meteen alle ramen open te zetten in je woning. Trek naar het bos, de bomen beschermen je extra tegen de warmte. Geniet van de buitenlucht, de fluitende vogeltjes en de bomen in bloei. Heerlijk! Maar ook in de ochtend vraagt de zon natuurlijk al om extra bescherming van die fragile babyhuid. Je wil echt niet thuiskomen met een roodverbrande baby. Dus voor je in alle enthousiasme de zon inloopt, geven we jullie graag enkele tips om je baby goed te beschermen. Neem voor jezelf altijd een extra flesje water mee.
Bescherm je baby tegen de zon
- Hou je kind zoveel mogelijk in de schaduw. Wrijf ook dan een kind in met een goede zonnecrème, ook in de schaduw. Ga voor een kwalitatief product met een hoge beschermingsfactor en herhaal het inwrijven regelmatig.
- Zet een parasol op de wandelwagen. Een doek over de kinderwagen lijkt een snelle en praktische oplossing, maar de temperatuur in de kinderwagen stijgt er juist enorm door, zelfs met een licht dekentje. Je creëert een soort mini oven dus dat doe je beter niet.
- Laat je kind nooit alleen achter in de wagen! Zelfs niet voor eventjes. De temperatuur in de auto kan ontzettend snel oplopen.
- Doe je baby lichte, katoenen of linnen kleding aan. Laat altijd het hemdje of rompertje van een kind aan. Dat werkt als zonnefilter en voelt aangenaam aan bij warm weer.
- Bescherm het hoofdje in de zon altijd met een petje of zonnehoedje. Met een brede rand zijn ook de ogen beschermd. Neem bij voorkeur een zonnehoedje die ook de nek van jouw kindje beschermt.
- De ogen van een kind zijn erg kwetsbaar. Er bestaan tal van hippe mini zonnebrillen. Cool en beschermend!
Moet je baby nu extra drinken?
Baby’s tot zes maanden drinken best alleen (moeder)melk. Het is bijgevolg niet nodig om hen bij warme temperaturen water aan te bieden. Dit klinkt misschien vreemd, maar water vermindert immers de eetlust en zou er dus voor zorgen dat je baby ‘lege maagvulling’ binnenkrijgt en dus onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Bij borstvoeding kan je je baby extra aanleggen om in zijn vochtbehoefte te voorzien (zelfs om het uur als dat nodig is).
- Als je borstvoeding geeft, is het ook erg belangrijk dat je als mama voldoende extra water drinkt om het verhoogde vochtverlies via verhoogde transpiratie en via verhoogde melkproductie aan te vullen.
- Wist je trouwens dat de samenstelling van borstvoeding zich aanpast aan de temperatuur? Zo zal deze bij warm weer waterachtiger worden. Klein wondertje van moeder natuur.
- Bij flesvoeding kan het nodig zijn een extra fles te geven.
- Geef voeding op vraag van de baby. In de praktijk zal de baby vroeger dorst aangeven of meer per fles willen drinken.
- Wees alert voor de signalen die kunnen duiden op uitdrogingsverschijnselen. Normaal gezien heeft een baby min. 6 plasluiers per dag en de urine is lichtgeel gekleurd. Contacteer voor verder advies zeker de behandelend arts.
- Braakt een baby of heeft hij diarree dan is advies van de arts zeker noodzakelijk. Dit om na te gaan of het kind voldoende vocht kan inhouden en of er geen uitdrogingsverschijnselen zijn.
Krijgen jullie de temperatuur in jullie slaapkamer niet naar beneden? Verhuis het gezin dan naar de woonkamer of een andere koele plek in het huis en breng daar de nacht door. Verfris je kindje regelmatig met lauw water in bad of douche, of verstuif hem (én jezelf) met een hydraterende waterspray.
Je ziet, je kan perfect even naar buiten met die kleine baby van je. Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon en extra melkvoedingen en doe vooral niet te veel inspanningen. Leve de siësta’s in de namiddag!
Bron https://www.kindengezin.be/veiligheid/zon-en-vakantie/zon/