0485 476 476
info@babyspa.be
  • BLOG
  • CONTACT
  • WEBSHOP
Baby SpaBaby SpaBaby SpaBaby Spa
    0
  •   was successfully added to your cart.
  • Home
  • Afspraak maken
  • Baby Spa
    • Over ons
    • Medisch advies
    • Voorbereiden
    • Annulatievoorwaarden
  • Tarieven
  • Abonnementen
  • CADEAUBON

Diëtiste: “Koemelkeiwitallergie en borstvoeding kan je absoluut combineren”

    Home Baby's Diëtiste: “Koemelkeiwitallergie en borstvoeding kan je absoluut combineren”
    NextPrevious

    Diëtiste: “Koemelkeiwitallergie en borstvoeding kan je absoluut combineren”

    By Chiara Van Hirtum | Baby's, Borstvoeding, Gezondheid, Mama | 0 comment | 1 oktober, 2019 | 0

    Toen mijn jongste dochter Anaïs ongeveer 3 weken oud was, had ze na elke (borst)voeding ontzettende krampen. Dit namen we voor lief, want hé, alle baby’s hebben krampen, niet waar? Maar na weken van onophoudelijk gehuil, dat toevallig altijd begon na een voeding, zei mijn moedergevoel dat er misschien toch meer aan de hand was dan onschuldige babykrampjes. Met grote bezorgdheid trokken we naar onze pediater en raadpleegden we zelfs een lactatiekundige. Na een grondige check werd me aangeraden om volledig te stoppen met het nuttigen van alle melkproducten. Op die manier zou ik na 3 dagen al een verschil kunnen merken. Vastberaden, want je wil alles proberen, maar ook met dikke tegenzin, zou ik alle melkproducten vermijden. Ook de producten die sporen van melk konden bevatten. En dat bleken er ontzettend veel te zijn.

    Vandaag zat ik samen met diëtiste Margot Noël voor een interview om jullie alle info te geven over koemelkeiwitallergie in combinatie met borstvoeding. Want het hoeft niet te stoppen als jij dit niet wil.

    Margot, kan je ons het verschil uitleggen tussen lactose-intolerant en koemelkeitwitallergie?

    Zeker. Om te beginnen is lactose een vorm van suiker dat we in allerlei melkproducten kunnen terugvinden; Denk maar aans koemelk, kaas, yoghurt, schapenmelk, geitenmelk, …. ‘Intolerantie’ slaat op een overgevoeligheid van de darmen op de lactose uit deze producten. Lactose-intolerantie wil dus letterlijk zeggen ‘een overgevoeligheid voor melksuiker’. Deze overgevoeligheid ontstaat wanneer men te weinig lactase aanmaakt. Dit is een enzym dat lactose doet opsplitsen in zijn oorspronkelijk delen glucose en galactose waardoor deze opgenomen worden in de darmwand. Belangrijk hierbij is dat we rekening moeten houden met een individuele maximumgrens/limiet. De ene persoon kan gewoon geen lactose verdragen omdat hij/zij amper lactase aanmaakt, terwijl de andere persoon toch nog wat lactase aanmaakt en nog wel een bepaalde hoeveelheid lactose kan verwerken zonder klachten. Het 2e geval is natuurlijk de betere uitkomst voor mensen met lactose-intolerantie. Als er te veel lactose wordt gegeten dan men kan verdragen, kan men allerlei klachten ervaren zoals krampen, darmrommelingen, gasvorming, diarree, constipatie, … Gelukkig bestaat er tegenwoordig een groot gamma aan lactosevrije producten om de nodige dieetaanpassingen aangenamer te maken.

    Bij een koemelkeiwitallergie (KMA) daarentegen is er geen probleem met de verwerking van lactose, maar kan het immuunsysteem het eiwit uit koemelk gewoonweg niet verwerken. In groot contrast met lactose-intolerantie kan bij KMA de kleinste hoeveelheid al voor veel klachten zorgen. Naast darmklachten (krampen, diarree, braken,…) kan een koemelkeiwitallergie zich ook uiten in een groeiachterstand, eczeem, huiduitslag, benauwdheid, en zelfs hoeste. Omdat schapen- en geitenmelk een kruisallergie kunnen veroorzaken, wordt dus aangeraden om ook deze te vermijden.

    Hoe kan je koemelkeiwitallergie vaststellen?

    Het vermoeden van een KMA kan bevestigd worden wanneer een borstvoedende moeder gedurende minstens 3 weken koemelkeiwit vermijdt en daarbij de symptomen van uw baby met de horizon verdwijnen. Om helemaal zeker te zijn, wordt nadien meestal opnieuw koemelkeiwit gegeven om te bekijken of de klachten van uw baby weer tevoorschijn komen. Van groot belang is echter dat je het koemelkeiwitvrije dieet heel strikt moet volhouden gedurende de hele borstvoedingsperiode.

    Ik heb per ongeluk iets verkeerd gegeten, wat moet ik nu doen?

    Elke keer wanneer je iets eet, komen allerlei voedingstoffen terecht in je moedermelk. Wanneer je borstvoeding geeft, zal je deze voedingsstoffen automatisch doorgeven aan je kleine spruit. Vandaar dat men ook aanraadt om bijvoorbeeld geen alcohol te drinken in deze periode. Nog even volhouden, mama’s! Wanneer bij uw baby KMA werd vastgesteld, raden we dus aan om als mama geen koemelkeiwitbevattende producten te eten zodat deze eiwitten niet via de moedermelk terechtkomen in het spijsverteringskanaal van uw baby.

    Heb je toch per ongeluk iets verkeerd gegeten? Voel je dan zeker niet schuldig. Het is niet gemakkelijk om van de ene op de andere dag ineens je hele voedingspatroon om te gooien. Het kan dus gebeuren dat je af en toe een foutje zal maken. In dit geval is het tijd om je afgekolfde melk boven te halen. Heb je nog geen voorraadje aangelegd? Dan kan je nu best de eerste voeding nà het eten van het foute voedingsmiddel afkolven. Je kan deze voeding dan vervangen door donormelk of kunstvoeding. Ook is het met een koemelkeiwitallergie aangeraden om af en toe wat af te kolven zodat je een voorraadje hebt indien je per ongeluk iets verkeerd gegeten hebt. Weet je niet welke kolf je het beste kan gebruiken? Dan kunnen wij alvast de Lansinoh Compacte Borstkolf voor jullie aanraden.

    Opgepast voor de verborgen koemelkeiwitten

    Het vermijden van sommige producten zoals melk, yoghurt, kaas, … kan voor de hand liggend zijn. Maar daarnaast zijn er ook producten die ‘verbogen koemelkeiwitten’ bevatten, zoals koekjes, kant-en-klare gerechten, vleesvervangers, … Hiervoor kan een diëtist wel handig zijn om jou te begeleiden. Hij/zij zal je al de nodige tips en trick leren en leren hoe je de verpakking kan interpreteren.

    Als je geen borstvoeding wil geven, maar eerder opteert voor kunstmatige zuigelingenmelk, ook geen probleem. Je arts zal dan hypo-allergene flesvoeding voorschrijven of melk op plantaardige basis. 

    Welke zaken mag ik wél eten?

    Producten zoals vers fruit, groenten, aardappelen, rijst, vlees, vis, veel vegetarische vervangers, plantaardige melken en romen, plantaardige kaas van bv. Wilmersburger en eieren kan u zonder probleem eten. Oef! Wanneer een product bewerkt/verwerkt is, moet je sowieso wel iets aandachtiger zijn. Dan spreken we over vleessalades, dessertjes, koeken, ovengerechten, broodbeleg, roomsauzen, … Check dus altijd goed de verpakking.

    Hoe lang moet ik dit dieet volhouden?

    Het goede is dat je baby deze allergie kan uitgroeien. Maar zolang je borstvoeding geeft, zal je dit dieet strikt moeten blijven volhouden tot het moment dat je beslist hiermee te stoppen. Hoe strikter je het dieet volhoudt, hoe groter de kans zelfs dat je baby’tje er met 1 jaar is uitgegroeid. Maar liefst 70% van de baby’s groeit uit de koemelkeiwitallergie tegen de leeftijd van 1 jaar. Ook wanneer je kindje volledig is overgeschakeld op vaste voeding kan je weer normaal beginnen eten, maar zal het dieet van uw baby’tje aangepast moeten worden.

    Hoe kan een diëtiste mij begeleiden?

    Mama’s zullen zich soms afvragen of het nog een goed idee is om borstvoeding te (blijven) geven wanneer de KMA vastgesteld is. Gelukkig kan dit perfect. De diëtiste kan samen met jou het dieet zo vlot en aangenaam mogelijk laten verlopen. Ze geeft je de nodige informatie om verpakkingen van producten te analyseren en dus te leren wat wel en niet gebruikt mag worden. Daarnaast kan een diëtist de groei, ontwikkeling, gewichtstoename en eetlust van jezelf en jouw baby mee opvolgen en tijdig ingrijpen wanneer nodig. Je staat er dus zeker niet alleen voor.

     

    Willen jullie Margot raadplegen voor een consult of hebben jullie nog extra vragen voor haar? Dan kan je hier haar website raadplegen.

    No tags.
    Avatar

    Chiara Van Hirtum

    More posts by Chiara Van Hirtum

    Related Post

    • Een eigen blog

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Dat we bij Precho niet stilzitten hebben de aandachtige volgers op Facebook ongetwijfeld al gemerkt. We zijn constant op zoek naar vernieuwingen, rennen van bijscholing naar bijscholing en we mochten onlangs ons nieuwste teamlid, vroedvrouwRead more

    • Discriminatie zwangere vrouwen op de werkvloer

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Een periode waarin de files nooit langer waren en de burn-outs niet meer te tellen zijn. Een periode waarin we de balans gezin-werk in evenwicht proberen te houden en vrouwen meer dan ooit hun mannetjeRead more

    • Wat een zwangere vrouw lijden kan

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Een zwangerschap is een bijzondere periode en elke keer voor elke vrouw ooh zo verschillend. Er zijn vrouwen die de hele zwangerschap op wolken lijken te lopen. Anderen tellen uur per uur af naar dieRead more

    • team baby spa by precho antwerpen herentals roeselare

      Hebben jullie Chiara al ontmoet?

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Wanneer je bij Precho langskomt vertrouw je je zwangere buik of je baby voor een stukje toe aan ons team. Je vertrouwt op onze kennis en hulp om op en top van jullie bezoek teRead more

    • 10 tips voor de perfecte voornaam

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Jullie verwachten een kindje, proficiat! Er staat jullie de komende maanden heel wat te wachten. Voorbereidingen, de geboortelijst aanleggen, etc. Maar er is toch één klein niet te onderschatten aspect in heel die voorbereiding. DeRead more

    • baby vroeggeboorte blog baby spa antwerpen herentals roeselare

      Blogreeks: “Spannende bevallingen: Mijn bevalling verliep niet volgens de boekjes”

      By Chiara Van Hirtum | Comments are Closed

      Een vlotte bevalling en een wolk van een baby, dat is wat je elke zwangere vrouw van harte toe wenst als ze zwanger is. De geboorte van je kind is een zeer intense ervaring, eenRead more

    • home baby spa antwerpen roeselare herentals

      Unicorns & Fairytales : Naar de Baby Spa

      By Chiara Van Hirtum | 0 comment

      Meet Nathalie, mama van 2 stoere boys en blogster van de populaire website Unicorns & Fairytales. Baby wellness bij Precho Baby Wellness? Zelf had ik er ook nog nooit van gehoord, maar toen ik het zagRead more

    • Blogreeks: “Spannende bevallingen: Mijn bevalling verliep niet volgens de boekjes”

      By Chiara Van Hirtum | 0 comment

      Een vlotte bevalling en een wolk van een baby, dat is wat je elke zwangere vrouw van harte toe wenst als ze zwanger is. De geboorte van je kind is een zeer intense ervaring, eenRead more

    Leave a Comment

    Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    NextPrevious

    Meest recente berichten

    • Kind & Gezin
    • [BLOG] Bevallen in coronatijd: de voordelen
    • [BLOG] Steun ons – en dat zelfs zonder een euro uit te geven
    • [BLOG] Mijn vriend dwong me tot een abortus
    • [BLOG] Seks na de bevalling

    Categorieën

    • Baby's
    • Babyspa
    • Borstvoeding
    • Gezondheid
    • Mama
    • Over ons
    • Uncategorized
    • Werk
    • zwanger

    BABY SPA ANTWERPEN

    CONTACT

    Diksmuidelaan 28
    2600 Antwerpen (Berchem)

    0485 476 476

    info@babyspa.be

    Copyright 2019 Precho | Alle rechten voorbehouden
    • Afspraak voorbereiden
    • Afspraak maken
    • Baby Spa
    • Tarieven
    • Abonnementen
    • Cadeaubon
    • Blog
    • Contact
    • Annulatievoorwaarden
    Baby Spa
      0 items

    Kies bij welk filiaal je de afspraak wenst te boeken.

    Antwerpen
    Herentals