Baby Spa Antwerpen +32(0)474 450 010 / Baby Spa Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

geboorteplan
Blog

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De bevalling. De eerste kennismaking met jullie kindje. Een wondermooi moment. Of dat zou het toch kunnen/moeten zijn. Helaas loopt het niet altijd zoals gehoopt en dat is best jammer. Want elke mama zou moeten kunnen beslissen over de manier waarop zij bevalt.

Bevallingen zijn er in alle scenario’s en niet één bevalling is dezelfde. Sommige vrouwen hebben een plan voor ogen, anderen laten het op zich afkomen. En deels is het ook een overgave aan het moment. De gezondheid van moeder en kind staan voorop. En als dat betekent dat die keizersnede nodig is, dan zal het ook zo zijn.

Is het nuttig om na te denken over je bevalling?

Veel valt er niet echt te plannen. Je kind komt wanneer de tijd daar is (tenzij in het geval van een geplande keizersnede of geplande geboorte). Hoe snel of hoe traag dat gaat kan je ook niet bepalen. Maar toch is het nuttig om op voorhand na te gaan wat je opties zijn. Dit kan je met je gynaecoloog, vroedvrouw of doula doen. Als je zelf bepaalde specifieke wensen hebt is het belangrijk dat iedereen hiervan op de hoogte is.

Wat is een geboorteplan?

Je moet een geboorteplan zien als een communicatiemiddel tussen jou als mama en de verloskundigen/gynaecologen. Samen met je partner zet je je wensen, angsten, gedachten, … op papier. Deze bespreek je met je vroedvrouw of gynaecoloog. Op die manier ben jij beter voorbereid op je bevalling en kan er met je geboorteplan, in de mate van het mogelijke, rekening gehouden worden tijdens je bevalling.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een scenario gaat uitschrijven als in “ik wil dat mijn water breekt op 9 maart om 13u, weeën om 15u, in bad om 18u en bevallen om 21u” want de kans dat het ook daadwerkelijk zo verloopt is niet zo heel groot.

Wat moet er in je geboorteplan staan?

Eigenlijk alles wat jij en je partner wensen. Denk bijvoorbeeld eens na over een bevalling in bad, of in welke positie je wil bevallen. Wil je een epidurale of toch liever niet indien het kan? Mogen ze snel knippen of toch liever niet als het niet nodig is?

Wat moet er niet in het geboorteplan staan?

Je geboorteplan is geen scenario van a-z of een eisenlijst. Stellen dat je absoluut geen keizersnede wil is zinloos want dat kan niemand je garanderen. Probeer je geboorteplan ook te beperken tot een A4’tje en schrijf geen boek. Het is absoluut de moeite waard om na te denken over jouw bevalling. In België wordt bv. 1 op de 2 vrouwen geknipt. Terwijl het eigenlijk niet altijd nodig is.

Een bevalling is afzien, topsport. Maar het is je recht als (aanstaande) mama om die bevalling in handen te nemen en duidelijk je wensen en angsten aan te geven. Als alles een beetje meezit kan een bevalling echt een prachtige ervaring zijn. En dat wensen we echt elk van jullie toe.

Hier kan je alvast enkele tips vinden voor het opstellen van je geboorteplan.

Kleine anekdote: Ik had aangegeven dat ik liever geen epidurale wou. Ik had dit duidelijk aan mijn man gezegd en in mijn gesprek met het ziekenhuis en gynaecoloog vermeld. Dit werd ook opgenomen in mijn dossier. Toen ik dacht dat ik ging flauwvallen van de pijn twijfelde ik toch om een epidurale te nemen. De vroedvrouw zei dat ik op dat moment op 7cm zat en dat het me zo wel zou lukken. Ze zette me in bad en beloofde de anesthesist op te roepen als het nadien nog zo erg was. Toen ik uit bad kwam had ik 10cm en was het te laat voor die epidurale. Ze wist volgens mij goed genoeg dat die epidurale niet meer zou lukken. Op dat moment heb ik gevloekt. Maar ik ben haar tot op vandaag enorm dankbaar. Want ik heb een fantastische bevalling mogen meemaken.

Hadden jullie een geboorteplan? En is alles naar wens mogen verlopen?

© 2018 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Selecteer gewenste locatie:
Precho cadeaubon