Baby Spa Antwerpen +32(0)474 450 010 / Baby Spa Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Je houdt evenveel van elk van je kinderen, er is geen favoriet. Dat zeggen zowat alle ouders met meerdere kinderen. Maar uit een studie blijkt dat dat misschien toch een beetje gelogen is. De meeste ouders zouden wel een favoriet kind hebben. Heeft deze studie het taboe doorprikt of is het pure zever?

De studie

Een recente studie ondervindt dat de voorkeur voor zonen of dochters gerelateerd is aan het geslacht van de ouders. Dat werd op subtiele wijze getest bij 770 deelnemers waarvan 347 vrouwen en 423 mannen. Zij moesten online vragenlijsten invullen en aanduiden welk goed doel ze bijvoorbeeld zouden steunen. Daar hadden ze de keuze uit goede doelen die voornamelijk meisjes ofwel jongens steunden. Verder konden ze zelf bepalen welk geslacht hun adoptiekindje zou hebben, stel dat ze zouden adopteren. Vrouwen kozen aanzienlijk vaker voor een meisje, mannen kozen meestal voor een jongen.

Volgens  Jeffrey Kluger, auteur van het boek ‘The Sibling Effect: What Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us’, heeft 95 procent van de ouders een lievelingskind. Ouders die dat ontkennen, die liegen, meent Kluger kortweg.

Taboe?

Kinderen opvoeden, het is niet gemakkelijk hé. Je stoot als ouder op heel wat adviezen, vooroordelen en taboes. Een favoriet kind hebben is daar zeker eentje van.

Op zich is het misschien niet geheel onlogisch. Je kinderen hebben elk een andere persoonlijkheid en karakter. Het ene kind zal daarin misschien meer aanleunen bij jezelf dan het andere. Met het ene kind is de klik misschien net iets sterker.

Een favoriet kind hebben wil niet noodzakelijk zeggen dat dat kind ook meer mag, of dat je het ene kind minder graag ziet dan het andere. Het gaat vooral over de connectie, gemeenschappelijke interesses en karakter kenmerken.

Wat zeggen de ouders zelf?

Wij staken ons licht eens op en stelden de vraag aan enkele ouders. Waar we eigenlijk een “nee, ik heb absoluut geen favoriet kind” antwoord bij iedereen hadden verwacht, bleken daar hier en daar toch verrassingen tussen te zitten.

“Soms heb ik een bepaalde periode een favoriet kind. Meestal is dat degene die het liefste is en het beste luistert” zegt mama E.

“Ik heb drie kinderen. De oudste heeft hetzelfde karakter als mij en het klikt gewoon erg goed tussen ons. De andere twee zijn meer de papa en trekken ook meer naar hen. Maar op het einde van de dag zie ik alle drie mijn kinderen even graag. Ik heb met eentje gewoon net iets meer gemeen” vertelt mama J.

"Of ik een favoriet kind heb? Oh daar heb ik eigenlijk nooit zo over nagedacht. Met mijn dochter kan ik meer meisjes dingen doen. Ze gaat graag shoppen en nagels lakken doet ze heel graag. Maar langs de zijlijn supporteren voor de zoon die basket vind ik ook geweldig. Niet echt een favoriet denk ik. Gewoon, elk een beetje anders" mama A.

Hoe zit het bij jullie?

Is een favoriet kind hebben logisch volgens jullie, of toch echt not done? Of hoe zit het bij jullie?

Bron

 

© 2018 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Selecteer gewenste locatie:
Precho cadeaubon