Baby Spa Antwerpen +32(0)474 450 010 / Baby Spa Herentals: +32(0)471 703 919

Blog by Precho

Blog

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Darmkrampjes bij je baby, er is eigenlijk geen ontsnappen aan. Zowat elke baby heeft er tijdens een bepaalde periode last van. Vaak beginnen de krampjes na de tweede week. Tussen de zes en acht weken is er een piek. Na drie maanden wordt het geleidelijk minder. Het is op zich heel onschuldig, maar je baby pijn zien hebben breekt je hart. Hoe herken je darmkrampjes en wat kan je eraan doen?

Hoe herken je darmkrampjes?

Een baby met darmkrampjes is onrustig en heeft vaak een gespannen buikje. Het huilen begint ongeveer één tot twee uur na de voeding. Vaak zijn de krampen het hevigste aan het einde van de middag en het begin van de avond. Ze kunnen uren aanslepen.  

Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze weer in: het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuisten. Het kan zijn dat je zijn darmen hoort borrelen. Door alle onrust raakt je baby vermoeid en dat zorgt ervoor dat hij de krampjes nog slechter kan verdragen.

Even opgesomd:

 • Hard en doordringend huilen (half uur na voeding)
 • Rood aangelopen gezicht, ogen gesloten
 • Gebalde vuisten
 • Trappelen en optrekken van de benen
 • Winderigheid

Wat kan je eraan doen?

Gelukkig zijn er tips die je kan uitproberen als je baby last heeft van darmkrampjes.

 1. Laat je kind niet te snel drinken, las eventueel pauzes in en probeer hem halverwege een boer te laten doen.
 2. Geef je flesvoeding, zorg er dan voor dat de speen steeds vol zit met melk, dan krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen tijdens het drinken.
 3. Een lichte tegendruk op zijn buik kan helpen tegen darmkrampjes. Wrijf over je baby’s buik (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. Je kunt je baby ook op zijn buik op je knie leggen.
 4. Een ronde houding kan ook prettig voor hem zijn: leg je baby bijvoorbeeld in een babyhangmatje (banaanligging).
 5. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen om te helpen zijn buik te ontspannen.
 6. Rol een (lauw)warme kruik in een handdoek en leg die tegen de buik van je baby.
 7. Geef je baby een badje, dat werkt ontspannend.
 8. Loop met hem op je arm of in een draagzak dicht tegen je aan, wieg hem zachtjes of ga wandelen met de wandelwagen. Een stukje rijden met de auto wil ook nog weleens helpen. De afleiding en het monotone bewegen kunnen hem rustig maken.
 9. Je kunt je baby proberen te kalmeren met zachte muziek, lieve woordjes of door een fopspeen te geven.
 10. Bij de drogist en apotheek zijn (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes. Bekende middeltjes zijn Infacol of Mama Natura Coli druppels.

Voeding bij borstvoeding

Enkele uren nadat jij hebt gegeten, zit het in je borstvoeding. Bij sommige baby’s zijn krampjes het gevolg van een voedselovergevoeligheid. Iets wat de moeder eet of drinkt, komt in de moedermelk terecht en de baby reageert daarop. Meestal zijn er behalve de krampjes dan nog andere klachten, zoals eczeem en chronische verkoudheid. Etenswaren zoals kool, koffie en andere cafeïnehoudende dranken kunnen allemaal kramp veroorzaken. Om te kijken of dit de oorzaak van jouw baby’s krampjes is, kun je een paar dagen bijhouden wat je eet en drinkt en hoe je baby daarop reageert.

Sommige baby’s zijn allergisch aan koemelkeiwit. Dan kan er een reactie zijn op de koemelkeiwitten uit de voeding van de moeder die via de moedermelk worden doorgegeven. Om dit vermoeden te bevestigen kan de moeder gedurende minstens 3 weken strikt alle koemelk en koemelkproducten uit haar voeding weren. Als de baby tijdens de periode waarin geen melkproducten worden gebruikt, minder last bleek te hebben, dan kan er sprake zijn van koemelkeiwitallergie.

Laat ook je baby de borst goed leegdrinken. De melk die het eerst uit de borst komt (de voormelk) heeft namelijk een lager vetgehalte dan de melk die aan het einde uit de borst komt (de achtermelk). Hoe meer melk je kind dus drinkt, hoe vetter de melk wordt. Die vettere melk blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen terecht komt. Krijgt je kind relatief veel voormelk en weinig achtermelk binnen, dan komt die grote hoeveelheid voormelk snel achter elkaar z’n darmen in, waardoor zijn darmen gelijk hard aan het werk moeten.

Kom langs in de Baby Spa

Wist je dat hydrotherapie de ongemakken verzacht waardoor je baby zich weer kan ontspannen? Tijdens de babymassage kan je baby helemaal tot rust komen en leer jij technieken aan die je thuis ook kan toepassen om ongemakken zoals krampjes te verlichten. Je afspraak kan je snel en eenvoudig online boeken.

Wanneer gaat het over?

Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en kramp.

Krampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden is. Als ’ie zes maanden is, heeft hij er waarschijnlijk geen last meer van.

Hopelijk kunnen deze tips jullie helpen om de krampjes te verzachten bij jullie baby. Hang in there, je doet het fantastisch en vergeet niet: het is een fase!

 

 

 

 

 

 

© 2018 Precho.be - Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden

Selecteer gewenste locatie:
Precho cadeaubon