Joepie, een lijst leggen
Bij een baby hoort een geboortelijst, althans dat is toch wat iedereen zegt.
De eerste maanden ben ik vooral babyzaken beginnen vergelijken. Waar was de meeste keuze? De beste voorwaarden? Gingen we voor een grote keten of een lokale zaak?
Uiteindelijk gingen we voor een grote speciaalzaak. We hadden een afspraak een 8 tal weken voor de bevalling voor het leggen van ‘de lijst’.
Hartelijk ontvangst en rondleiding
We werden hartelijk ontvangen. De dame had tijd voor ons vrij gemaakt en zou ons begeleiden doorheen de winkel. Ze had een hele bundel papieren vast.
Ik had op een stukje papier een aantal dingen opgeschreven die ik zeker nodig had ‘de essentials’. Een borstkolf, een co-sleeper, een verzorgingstafel, een aurostoel…
Maar toen begon de ‘toer’ langs de rijen en rijen en rijen producten.
De dame zou beginnen met de absolute ‘must haves’.
Ik was volledig overweldigd.
Overweldigd en angst ingeboezemd
‘flesjes, 5 stuks, een verwarmingselement voor thuis, eentje voor de wagen, een poederdoos, een mixertje’…
‘Maar ik ga borstvoeding geven’ probeerde ik nog. ‘Ja maar als het mislukt? Dan heb je dit wel nodig hoor.’
Een co-sleeper maar ook een ledikant want na 6 weken zou de baby toch op zijn eigen kamertje liggen. Een park want de baby zou niet altijd boven slapen. Voor elk bedje speciale kussen voor als er reflux zou zijn of als de baby zou draaien. Een speciale bedsprei tegen wiegendood. Want je wil het risico toch niet nemen? ‘ Euh née, natuurlijk niet, doe maar 3 stuks!
Een zomerslaapzak, een winterslaapzak, lakentjes, een anti-allergenen dons.
Een schommelstoel want baby’s hebben graag beweging maar ook een speciaal kussen om op te liggen.
Minstens 20 tetradoeken, speciale handdoeken,…
De lijst ging maar door en door en door. Het was eindeloos. En elke keer ik twijfelde wist de mevrouw wel heel sterke argumenten aan te halen om het toch aan te kopen. Vooral over de veiligheid van de baby was ik heel bezorgd.
Duizenden euro’s
We hadden een lijst voor duizenden euro’s, ik werd ongemakkelijk van het bedrag. Maar de mevrouw verzekerde ons dat het heel standaard en niet exubérant was en dat zeker alles aangekocht zou worden.
Per aankoopschijf kregen we ook nog eens bons om in de winkel te besteden voor de spulletjes die niet gekocht zouden worden.
De dame kreeg gelijk, mensen kochten royaal. We werden na enkele weken zelfs opgebeld om de lijst aan te vullen. We vulden aan met foliekes, echt belachelijk overbodige spullen.
Maar de hele lijst werd gekocht. Mijn huis puilde uit, en daarnaast zat ik met honderden euro’s aan waardebons.
Een half jaar later heb ik dingen ingepakt doorverkocht en weg gegeven omdat we ze nooit gebruikt hebben en onze baby er ondertussen was ‘uitgegroeid’.
Ik voelde me bekocht
Ondanks alle geschenken voelde ik me achteraf toch bekocht. Ik heb geprobeerd om dingen die in perfecte nieuwstaat te verkopen maar ik kreeg het aan de straatstenen niet verkocht. Want alle die andere first time mama’s stonden net als ik lijsten aan overbodige dingen te vullen in de speciaalzaak.
Wat een zonde!
Tweedehands vind je zaken die amper gebruikt zijn want eerlijk ze zijn maar een fractie van een seconde baby en zijn er zo uitgegroeid.
Lokaal en tweedehands
In de lokale winkels, de kleine handelaars of leuke webshops vind je toffere, exclusievere dingen. Want ja, cadeautjes horen er nu eenmaal bij. En laat ons eerlijk zijn, familie en vrienden kopen liever iets ‘leuk’ dan een praktische borstkolf zeg maar.
Door bij kleinere zaken te kopen steun je niet alleen de lokale economie maar ook de droom van een ondernemer die hard aan het werken is achter de schermen.
Mijn advies, lees je in, praat met ervaren moeders, maak een lijst van essentials, koop tweedehands en vooral laat je niet bang maken!
En kijk eens bij de toffe lokale webshops en winkeltjes voor de leukste speciale cadeautjes.